Overslaan naar content

Hoe een werkdag bij Lekkerland eruitziet, kunnen onze Lekkerlands natuurlijk zelfs het beste vertellen.

Harmen

Lekkerlander sinds 1998

''Een oud-collega bij Wegtransport belde me op en zei dat Lekkerland misschien wel wat voor mij was. Dus ik had een afspraak gemaakt en de dame met wie ik een gesprek had, zei: “Je bent wel nog jong, maar ik durf het erop te wagen.” Destijds waren er veel oudere chauffeurs en ik had natuurlijk nog maar weinig ervaring. Ik begon met ritjes in een bakwagen. Niet veel later haalde ik bij Lekkerland mijn CE-rijbewijs en mocht ik met een oplegger rijden. 

In 2007 of 2008 werd er vanuit Lekkerland voorgesteld om me op te leiden tot LZV-chauffeur (Lange Zware Vrachtwagens). Dat liet ik me geen twee keer zeggen. Als je eenmaal dat papiertje hebt, pakken ze ’t je nooit meer af. Ik haalde mijn LZV-certificaat en sindsdien rij ik naar dé grote supermarktketens en groothandels. Zo’n 6 tot 10 adressen op een dag. 

Je kunt wel zeggen dat ik van ‘jonge jongen’ ben doorgegroeid tot een van de veteranen, al zeg ik ’t zelf. Zo weten mijn collega’s me altijd te vinden met vragen. Ik vind ’t wel mooi als ik onderweg word gebeld door een chauffeur die even niet weet waar ‘ie heen moet: “Harmen, ik sta hier en hier, waar moet ik naartoe?”. Van die kleine dingen waar je collega’s bij kunt helpen, geven altijd een goed gevoel. 

Zo heb ik onlangs tijdens een functioneringsgesprek aangegeven om een keer een cursus of training te willen volgen tot planner. Ik bedoel, als LZV-chauffeur heb ik inmiddels ’t hoogste niveau bereikt en ik denk dat ik die praktijkervaring niet alleen kan benutten om ladingen te leveren, maar ook om een extra bijdrage te leveren op het gebied van structuur en organisatie. 

Als ik iemand zou moeten vertellen waarom ik zo lang bij Lekkerland werk, is ’t simpelweg het feit dat ik het heel erg fijn werken vind. Het is een gezond bedrijf en die continuïteit geeft een zeker en vertrouwd gevoel. Ik heb plezier in wat ik doe en verdien er een mooi salaris mee. Vooral als je wat extra uren maakt, tikt ’t lekker aan. 

Diyou

Lekkerlander sinds 2008 “Na mijn studie vrijetijdsmanagement was het niet makkelijk om iets in die branche te vinden. Via een uitzendbureau kwam ik terecht bij Lekkerland en kon ik aan de slag als assistent van de Finance manager.

Anderhalf jaar later was ik toe aan een volgende uitdaging en kreeg ik de mogelijkheid om intern te solliciteren. Daarop startte ik op de afdeling Account Support als Account Support medewerker. In een team ondersteunen we onze retailklanten, in mijn geval in de sector Tabak- & Rookwaren. Ik heb hier veel geleerd en wilde ook de andere klantensectoren leren kennen. Zo maakte ik mij binnen een ander team de logistieke klanten eigen.

Ik groeide naar Senior Medewerker als aanspreekpunt binnen het team. Niet veel later ontstond er een vacature voor Manager Sales Support. Samen met mijn andere senior collega’s stelden we een voorstel op voor een andere invulling van die vacature, waarover het management positief was. Zo ontstonden drie vacatures Team Lead Sales Support, waarvan ik er nu een ben.

Als Team Lead werk ik mee, maar heb daarnaast extra verantwoordelijkheden zoals beoordelingsgesprekken met mijn teamleden.

Voor het uitvoeren van deze rol ben ik van drie naar vier dagen werken per week  gegaan. Gelukkig was Lekkerland flexibel met de indeling van de werkdagen. Een keer per maand heb ik een extra dag vrij op vrijdag, dan is mijn jongste zoontje namelijk ook vrij.

Een dag bij Lekkerland ziet er voor mij nooit hetzelfde uit. Natuurlijk beginnen we de ochtend met de standaardrapportages. Vervolgens gaan we als team aan de slag met de diverse vraagstukken en eventuele projecten vanuit de intern en externe klant. We denken voortdurend mee met de klant en bieden ze oplossingen op ieder denkbaar vlak.

Er heerst een open cultuur bij Lekkerland, waardoor je samen met het team en samen met andere afdelingen de meest complexe puzzels kunt oplossen. Om aan de wens van de klant te voldoen, moet je soms afwijken van standaardprocedures en initiatief tonen. En voor dat maatwerk krijg je ontzettend veel waardering en vertrouwen terug. Vanuit Lekkerland als werkgever en vanuit de klant voor wie we het natuurlijk allemaal doen.”

Daan

Lekkerlander sinds 2007 “Voordat ik bij Lekkerland kwam werken, was ik werkzaam in een totaal andere branche. Ik zat namelijk in het leger. Daar heb ik destijds ook mijn rijbewijs gehaald. Daarna heb ik via een uitzendbureau een open sollicitatie gestuurd naar Lekkerland, waar ik direct welkom was.

Na zes maanden kon ik al in vaste dienst treden, dus dat ging allemaal vrij snel.

Een werkdag bij Lekkerland begint voor mij lekker vroeg. Tussen 3 en 5 uur ’s ochtends laad ik de rolcontainers. Dat doe ik het liefste zelf: zo controleer ik meteen of alles compleet is en deel ik mijn wagen in hoe ik dat het fijnste vind voor mijn route. Ik bekijk hoeveel rolcontainers vers- en houdbare producten klaar staan. Deze rolcontainers gaan los van elkaar in de vrachtwagen, omdat ze in verschillende temperatuurzones moeten staan: de versproducten staan in een omgeving van gemiddeld +5 graden Celsius en de vriesproducten in -25 graden Celsius. De grootte van de zones in de vrachtwagen is flexibel: ik pas ze aan naar de aantallen rolcontainers per zone en zorg ervoor dat alles erin past. Daar doe ik zo’n half uur over. Voordat ik weg rijd controleer ik nog de juiste temperatuur in de verschillende zones en of de cabines goed afgesloten zijn.

Zodra de wagen vol zit, drink ik nog een bakje koffie met collega’s. En dan is ’t op naar de klanten. Die zitten verspreid door ’t hele land, dus dat is lekker gevarieerd. Ik rijd vanuit DC Waddinxveen, de ene keer naar Zeeuws-Vlaanderen, dan weer naar Amsterdam en zelfs richting Texel. Iedere dag van de week rijd ik een andere route. Wel altijd naar dezelfde klanten, dus ik ken ze intussen goed. Ik weet precies waar ik scherp moet indraaien of waar de klant het liefste zijn containers heeft staan.

Op één dag maak ik soms wel eens 15 stops. Als ik dan een drukke route achter de rug heb, zoals bij de Randstad, is het altijd prettig om een rustmoment te hebben bij de klant. Koffie, even bijpraten, af en toe vragen beantwoorden. Wij zijn voor veel klanten het eerste aanspreekpunt van Lekkerland.

Het fijnste aan werken bij Lekkerland vind ik de vrijheid. Ik heb inmiddels een vaste wagen, waar ik zelf de verantwoordelijkheid over heb. Het voelt heerlijk om buiten de vier muren en onafhankelijk op pad te gaan. Vrijheid zit ‘m trouwens ook in de werktijden. Die zijn erg goed te combineren met mijn privéleven. Vroeg starten betekent ook vroeg klaar, zodat ik m’n kinderen van school kan halen.

Vrijheid geeft je ook de ruimte om soms meer te doen dan verwacht of gevraagd. Dat kan in de kleinste dingen zitten. Denk aan het afstapelen van een levering terwijl dit eigenlijk niet was afgesproken met de klant. Of een telefoontje van de planner om onderweg ergens goederen op te halen. Allemaal kleine extraatjes die ik graag doe.”

Martijn

Lekkerlander sinds 2011 

“13 jaar geleden begon ik bij Lekkerland als bestandsbeheerder. Ik merkte al gauw dat ik meer uit mezelf kon halen en meer kon betekenen voor Lekkerland. Na ruim een jaar kwam die kans op de nieuwe Business Development-afdeling. We hielden ons daar onder meer bezig met het optimaliseren van rapportages, het beantwoorden van vragen vanuit vertegenwoordigers en het verzorgen van de bonusberekeningen van klanten. 

Twee jaar geleden ben ik aan de slag gegaan binnen de afdeling Finance als sales controller. Een nieuwe baan, een nieuwe uitdaging, maar nog steeds binnen Lekkerland. Dat vond ik fijn, want bij Lekkerland krijg ik veel vrijheid. Zo krijg ik bijvoorbeeld de ruimte om ’s ochtends later te beginnen, zodat ik mijn zoontje kan wegbrengen. Ook kan ik mijn compensatiedagen inzetten om zo nu en dan een kwartiertje eerder te gaan en op tijd thuis te zijn om samen met mijn gezin te eten. Soms log ik ’s avonds nog even in om mezelf lekker in een grote casus of een flink project te storten. 

De balans en flexibiliteit tussen mijn werk- en privéleven vind ik heel belangrijk en dat is iets waarmee ze bij Lekkerland heel goed rekening houden. Zulke flexibele omstandigheden en regelingen wekken voor mij ook een soort vertrouwen en motivatie op. Het geeft een goed gevoel als je leidinggevende bepaalde zaken bij jou los durft te laten en ervan op aan kan dat jij je verantwoordelijkheden neemt.”